- Startpunt: Station Eindhoven Strijp-S
- Eindpunt: Station Eindhoven Strijp-S
- Type: Stadswandeling
- Afstand: 5,5 km
- Duur: 3 uur
- Wegdek: Verhard
- Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
- Rolwagens: Toegankelijk
Stadswandeling Eindhoven: Strijp-s, Philipsdorp en nieuwbouwwijk
Deze stadswandeling laat duidelijk zien hoeveel invloed Philips heeft gehad in de gemeente Eindhoven. Zo kom je in het eerste deel van de route door een nieuwbouwwijk gelegen in het oude Strijp-R. In de wijk zijn de oude, industriële panden gemixt met de nieuwgebouwde huizen en heeft zo een zeer eigen karakter gekregen.
In het tweede deel van de route loop je door het zogenoemde “Philipsdorp”. Deze buurt werd gebouwd om te voldoen aan de behoefte aan woonruimte voor de werknemers van Philips. De huisjes hebben een karakteristiek ontwerp en waren voor die tijd erg modern.
In het laatste deel van de stadswandeling kom je door het innovatieve gedeelte: Strijp-S. Langzamerhand werd het bedrijventerrein hier omgegooid tot de perfecte plek voor de creatieve sector. Zo vestigde zich er ateliers, horeca en mensen uit de kunstsector. Ook is Strijp-S een populaire locatie voor evenementen.
Enkele hoogtepunten die je tegenkomt op je route:
- Het NS-station Eindhoven Strijp-S ligt vlakbij station Eindhoven Centraal. Het station stond eerst bekend onder de naam ‘Eindhoven Beukenlaan’, maar werd in 2015 veranderd naar ‘Eindhoven Strijp-S’. Dit zou meer tot de verbeelding spreken en beter passen bij de plaats waar het ligt. Aan de kant van Strijp staat direct naast het spoor het Klokgebouw. Een voormalig Philips-pand, maar wordt nu gebruikt voor diverse evenementen.
- Het zogenoemde ‘Strijps Bultje’, een viaduct waar Philips vroeger een spoorweg had liggen tussen Strijp-S en Strijp-R. Tegenwoordig wordt het viaduct vooral gekenmerkt door de metershoge graffitiwerken. Aan de onderkant van het viaduct staan 60 hand-portretten van buurtbewoners. Het ‘Strijps Bultje’ wordt dus letterlijk op handen gedragen.
- Vlak bij de kruising met de Lichtnaald staat een discusvormig gebouw het Evoluon. In opdracht van Frits Philips werd het gebouw ontworpen door de architecten Louis Kalff en Leo de Bever. Sinds 2000 wordt het gebruikt als evenementen locatie. Het bouwwerk is het icoon van de stad Eindhoven en wordt ook wel ‘vliegende schotel’ of ‘betonnen ufo’ genoemd.
- Het NatLab op Strijp-S is het vroegere Natuurkundig Laboratorium van Philips. Hier vonden veel onderzoeken en experimenten plaats door verschillende onafhankelijke onderzoekers. Tegenwoordig is het NatLab een culturele ontmoetingsplaats waar vooral veel films gedraaid worden.